zaterdag 21 juni 2014

"De dag dat de goden kwamen": een boekbespreking


Afb. Boekomslag en Stèle uit Berlijns Oudheidkundig Museum: God daalt neer uit de hemel?

In dit boek uit 1984 neemt Von Däniken ons mee naar antieke steden in Midden-Amerika zoals Tikal en Palenque waar zelfs een trappiramide is gevonden die groter is dan die van Gizeh in Egypte. Op de inmiddels bekende manier en als een volleerd reisleider maakt deze Zwitserse journalist ons bekend met oeroude tijden en volken zoals de Maya’s , Inka’s, Tolmeken en de voorouders van de Hopi-indianen. Hij maakt ons ook deelgenoot van vele verassende ontdekkingen. Zo hadden de oude Inkasteden bijvoorbeeld al een riolering en watertoilet en ook toen al een uitgebreid straten- en wegennet. Dat laatste is bijzonder omdat hier duizenden jaren geleden het wiel nog niet was uitgevonden.  Afbeeldingen met wielen en zelfs een stenen hobbelpaard met wielen doen anders vermoeden, maar de gevestigde archeologen beschouwen dit als versieringen en niet als een gebruiksvoorwerp.  Nog verrassender is het voorkomen van afbeeldingen van olifantenhoofden, die in Zuid- en Midden-Amerika al meer dan een miljoen jaar geleden zijn uitgestorven. Zijn die afbeeldingen dan zo oud of hadden plaatselijke bewoners kennis van gebieden en dieren aan de andere kant van de wereldbol in Azië en Afrika ?

 afb: De oude Maya-stad Tikal in haar glorietijd   

Tikal is de oudste Mayastad en men neemt aan dat deze al rond 800 voor Christus is gebouwd en is dus ouder dan het antieke Rome.  Deze plaats in het huidige Guatemala is gelegen in een dicht begroeide jungle en ligt niet aan een meer of zee zoals je eerder zou verwachten. Het was een stad met zo’n drieduizend bouwwerken verdeeld over 16 km2 en volgens schattingen zouden er 50 - 90.000 mensen gewoond kunnen hebben.  Daarvoor was het wel nodig om reusachtige waterreservoirs aan te leggen in dit stukje oerwoud. Dit geheel van fantastische bouwwerken is een architectonisch en stedenbouwkundig hoogstandje. 
Is dit gerealiseerd door primitieve indianenstammen? Er wordt beweerd dat deze indianen nog leefden in de steentijd en geen metaal kenden. Zouden deze prachtige steen reliëfs alleen met stenen bijlen gemaakt kunnen zijn?  Daarnaast getuigt de bouw van een grote astronomische kennis en een bijna perfecte kalender. De bouwers van Tikal kenden het schrift en daarnaast nog Mayahiërogliefen.  Een mooi voorbeeld daarvan is een beroemde Leidse plaquette van jade, die gevonden werd in Tikal en zich nu bevindt in het Leids Rijksmuseum voor Oudheden. De schrifttekens en hiërogliefen zijn echter nog niet helemaal ontcijferd en bevatten nog raadsels. We kennen wel hun kalender en weten dat ze werkten met een 20-talligstelsel. Ze waren echte rekengrootmeesters, die al met enorme getallen werkten. Tijdens de komst van de Spanjaarden zijn vrijwel alle handschriften vernietigd en zijn er maar een handjevol stukken bewaard gebleven. Deze schaarse gebonden en gevouwen boekwerken worden codex genoemd met als meest uitgebreide de Madrileense Codex (zie fragment op afbeelding hieronder). Deze bestaat uit twee delen met 42 en 70 bladzijden, samen bijna 7 meter. Ze zijn gemaakt van dunne lagen schors van de vijgenboom.

afb. fragment uit Maya Codex

Een klein deel is wel ontcijferd en gaat over astronomische zaken zoals over verschillende planeten. De Maya’s kenden de duur van het Venusjaar, maar ook feiten over Jupiter Mercurius, Saturnus, de Poolster, de Pleiaden en zelfs kometen! In west Europa beschikken we pas een paar eeuwen over gedetailleerde astronomische kennis, terwijl de Maya’s (2000 jaar geleden) alle verduisteringen uit het verleden maar ook voor de toekomst al kenden.

De Maya tijdrekening was nauwkeuriger dan de Juliaanse (tot 1582n. Chr.) en Gregoriaanse tijdrekening (1582-heden). Zij bepaalden de omloopbaan van de aarde om de zon in 365,242129 dagen nauwkeurig. De absolute astronomische berekening van nu wijkt daar maar een heel klein beetje van af (alleen de laatste twee cijfers). Von Däniken vraagt zich ook af voor wie deze kennis zo belangrijk moet zijn geweest? Niet voor aardebewoners die inzicht wilden hebben in de seizoenen of het jaarverloop. Maar misschien wel voor ruimtevaarders voor wie deze astronomische kennis wel belangrijk is. Waren de eerste Goden dus buitenaardse astronauten?

De Maya’s werkten met verschillende cycli, waarvan de grootste een tijdsspanne van 374.440 jaar omvatte.  Volgens verschillende wetenschappers  gaan de meeste Mayakalenders uit van een beginpunt dat omgerekend ergens 3114 voor Christus geweest moet zijn. Was dat het moment dat de Goden naar de aarde kwamen in Midden-Amerika?  

Het planetenstelsel zoals we dat in ons zonnestelsel kennen vinden we ook terug in de bouw van de oude Maya of Indianenstad Teotihuacán (nabij Mexico-stad). De onderlinge afstanden tot verschillende hoofdgebouwen komen precies overeen met de planetenafstanden uit ons zonnestelsel inclusief Uranus, Neptunus en Pluto. Uranus is pas in 1781 ontdekt, Neptunus pas in 1846 en de kleine Pluto pas in onze tijd ??   

De Mayastad Palenque (ook in Mexico) is ook een soort wereldwonder. Daar heeft men een onderaardse gang gevonden onder een grote trappiramide naar een crypte, waar men een inmiddels wereldberoemde grafplaat heeft gevonden (zie afbeelding). Was dit een van de Godheden, die over bijzonder technologie beschikte?

Afb.: Bodemplaat in onderaardse kamer onder piramide Palenque: Ancient technology?

Een andere belangrijke Maya-stad die in Mexico is ontdekt is Calakmul , waar ook bijzondere vondsten zijn gedaan met afbeeldingen die onmiskenbaar wijzen op buitenaardsen/ kosmonauten.

Geen opmerkingen: